30 April 2022
Å endre den visuelle profilen til et merkenavn kan gjøre det lettere gjenkjennelig men feil design kan gjøre stikk motsatt. La oss ta en titt på kjente norske logoendringer.
Å oppdatere den visuelle profilen til merkevare er en vanskelig balanse. Mange selskap ønsker ikke å totalt gå bort fra sin originale profil på grunn av merkevare gjenkjennelse men de ønsker heller ikke å ha en utdatert logo.
Prior er et perfekt eksempel. Vare merket som eies av Nortura har eksistert siden 1929 og hadde ikke siden 1977 endret sin logo men i 2009 gikk de bort fra sin gamle, tykke blå tekst og røde solstråle symbol til en tynnere font i brun tekstfarge med gul solstråle symbol, ennå til venstre for merkenavnet.
Det tok så 11 år før Prior oppdatere sin logo og visuelle identitet igjen.
De gikk bort fra den brune tekstfargen og har nå to forskjellig tekstfarger for sine produkter, enten svart eller hvit. De endret merkbart også ikonet fra solstrålene på venstre side av tekst til strålene av en soloppgang over teksten. Selskapet adopterte også en ny fargeprofil, lilla bakgrunn.
Dette vil jeg si var en fin oppdatering av merket. De har beholdt deler av sin gamle profil men har polert og modernisert den.
Telenor er Norges største telekommunikasjon selskap. Det startet som statseide "Telegrafverket" nasjonalt men er nå et internasjonalt selskap.
I 2006 endret Telenor sin logo det det vi kjenner idag for sin internasjonale lansering. De gikk bort fra det oransje signalet og den blå mannen som sender signalet fra sine hender. Designet av den nye logoen ble laget av Keshen Teo of Wolff Olins fra London og skulle være et design som representerte selskapets innovasjon gjennom sine flytende og abstrakte form.
Det nye designet er definitivt mer moderne og enklere å assosiere med Telenor men samtidig er designet uinspirerende og kjedelig. I bunn og grunn er det en veldig trygg og gjenkjennelig logo for selskapet.
TV 2 er en norsk reklamefinansiert tv-kanal som er eid av TV 2 Gruppen.
Kanalen har vært på norske skjermer i nærmere 30 år og har ikke hatt betydelige endringer i sin logo og design i de årene.
Gjenkjennelig med tallet to i rød, grønn, blå og gule farger fikk mediekonsernet endelig i 2021 sitt ansiktsløft. De gamle designene har ikke vært dårlig, tvert imot så har de definitivt vært gjenkjennelig men nå i 2020-årene så kan vi anerkjenne hvor mye de gamle logoene minner om Kykkelikokos?
Den nye, "off center" designet med tallet i hvit er sleak, enkel og pen.
TV 2 har også, i likhet med Prior, bestemt seg for å adoptere fargen lilla i sin visuelle profil for sine nettsider.
Norsk Tipping har statlig, nasjonalt monopol på en rekke pengespill i Norge og brukte i 2018 hele 115 millioner på å oppdatere sin identitet. Nordmenn reagerte på at staten valgte å bruke så mye penger på så lite da den nye logoen var ganske lik det Nederlandske IT selskapet Xeptor sin logo. Norsk Tipping prøvde å redde ansikt med å si at kun 10% av 115 millioner ble brukt på selve logoen.
Den nye logoen er penere enn den gamle og Norsk Tipping adoptere også fargen lilla for sin identitet for nettside og app. Denne lilla trenden er definitivt noe man legger merke til med omprofilering for flere store selskap på 2020 tallet.
Rolig endring fra Kraft selskap
Norsk Hydro er en norsk kraftprodusent, produsent av aluminium og aluminiumprodukter. Hydro endret sin logo i 2018 men kostnaden for deres omprofilering kostet hele 200 millioner kroner.
Hydro-logoen skal synliggjøre produktet aluminium og Hydro-navnet bedre. Det er Snøhetta som står bak den nye logoen.
De beholdt seilene fra det gamle vikingeskipet som forsvant til Yara men justerte designet til en hel mørk grå logo og tekst. Hele beløpet er definitivt ikke bare for logoen, håper jeg iallefall. Denne oppdateringen av logo kategoriserer jeg som en flopp. Minimalisering av logoen gir en mer moderne look men de mister en del grad gjenkjennelse av merkevare.
Mange selskap har råd til å bruke flere titalls millioner på å oppdatere sine logoer og gjøre de minste justeringer på sin visuelle identitet selv om det ikke alltid er nødvendig. Var prislappen verdt det for disse selskapene?
jurian.no 2024 © All Rights Reserved