Krigen om lommeboken din og prisdiskriminering
OPINIONS EXPRESSED ARE MY OWN
and do not reflect my employer
Mange digitale abonnementer er for dyre. Kanskje du er noen kroner unna å si opp noen abonnementer selv?
Det er med god grunn...
Selskaper forsker og A/B tester på Nordmenn sin kjøpsvaner og de konkluderer med hva vi er villig til å punge ut og betale for deres digitale tjenester og abonnementer.
Disse prisene varierer stort fra hva folk i andre land betaler og noen ville kalt det ran på høylyse dag.
Spotify koster 119 NOK i Norge for basispakke.
Det er 20 NOK dyrere enn i USA hvor det koster 9.99 USD i måneden. Det er jo ingen grunn til at denne digitale tjenesten skal være dyrere i USA enn i Norge. Det er ikke et produkt som må transporteres og importeres som et fysisk produkt.
Men det er ingenting om du sammenligner disse prisene med hva det koster måndelig i Brazil: 3.99 BR eller 32 NOK i måneden.
Fordi Brazil er et fattigere land, gjør det prisforskjellen rettferdig? Hvorfor må Nordmenn betale mer for samme digitale abonnement?
Prisdiskriminering er dessverre en vanlig praksis i bransjen for digitale tjenester.
Som et skittent triks setter selskaper ofte forskjellige priser for sine tjenester basert på landet til kunden. Dette kan gjøres for å ta hensyn til forskjeller i valutakurser, levekostnader og andre faktorer.
Hovedgrunnen til at bedrifter bruker prisdiskriminering er for å maksimere fortjenesten. Ved å sette ulike priser for ulike land, kan de sikre at de får mest mulig ut av hvert salg. Dette hjelper dem også til å forbli konkurransedyktige i markeder der kundene har mer kjøpekraft enn andre.
En av de mest populære eksemplene er at Nordmenn må betale mer for å se på Premier League enn andre skandinaviske land.
Unngår du å oppgradere din LinkedIn til Premium pga prisen?
I Norge koster Premium LinkedIn abonnement 150 kr mer enn i USA og Storbritannia.
Podimo er også et av disse selskapene som diskriminerer basert på at du er norsk i sine priser.
Podcast plattformen har satset stort i norden og noen av de mest kjente norske podcastere har byttet over fra gratise lyttetjenester for å tjene mer penger.
Disse podcast profilene har dermed sagt seg fornøyd med å miste lyttere fordi når deres lojale fanbaser fant prislappen for Podimo i Norge på 79 NOK så er det mange som syns det er litt for drøyt.
Mens i Nederland kan lyttere nyte hva plattformen har å tilby for kun 53 NOK. Drar du ennå lengre sør til Spania kan du betale ennå mindre, kun 42 NOK.
Digital prisdiskriminering basert på hvor du bor i verden er et økende problem.
Det er en urettferdig praksis som gjør at bedrifter kan kreve ulike priser for samme produkt eller tjeneste avhengig av hvor kunden befinner seg.
Mange kaller Norge for et av verdens dyreste land men det ville vært litt mindre sant om det ikke hadde vært for de mange selskapene som utnytter at nordmenn kan tåle å betale mer.
jurian.no 2024 © All Rights Reserved